Laboratuvar teknisyeni; her türlü bitkisel üretimle  ilgili verim ve kalitenin artırılması, sağlıklı ürün elde edilmesi ve ürün  türlerinin artırılmasına yönelik toprak, su, yaprak, gübre, bitkisel ürün  numunelerinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini  laboratuvarda kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve  becerisine sahip nitelikli kişidir. Sektörde bu elemanlar laborant ve laboratuvar teknisyeni  olarak bilinirler. Bu meslekteki bireyler; laboratuvar temel  işlemlerini yapmak, mikrobiyolojik temel işlemleri yapmak,  mikrobiyolojik analizleri yapmak, klinik analizler yapmak, toprak ve su analizleri yapmak gibi becerilere sahiptir.


Laboratuvar teknisyenleri: kamu ve özel sektöre ait  toprak, su, yaprak, yem, gübre, mikrobiyolojik analiz laboratuvarlarında ve toprak-su  kaynakları ile tarımsal araştırma laboratuvarlarında iş imkânı  bulabilmektedirler.  



Alıntıdır.