Laboratuvar teknisyeni; her türlü bitkisel üretimle ilgili verim ve kalitenin artırılması, sağlıklı ürün elde edilmesi ve ürün türlerinin artırılmasına yönelik toprak, su, yaprak, gübre, bitkisel ürün numunelerinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini laboratuvarda kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. Sektörde bu elemanlar laborant ve laboratuvar teknisyeni olarak bilinirler. Bu meslekteki bireyler; laboratuvar temel işlemlerini yapmak, mikrobiyolojik temel işlemleri yapmak, mikrobiyolojik analizleri yapmak, klinik analizler yapmak, toprak ve su analizleri yapmak gibi becerilere sahiptir.
Laboratuvar teknisyenleri: kamu ve özel sektöre ait toprak, su, yaprak, yem, gübre, mikrobiyolojik analiz laboratuvarlarında ve toprak-su kaynakları ile tarımsal araştırma laboratuvarlarında iş imkânı bulabilmektedirler.
Alıntıdır.